Saturday, 7 November 2020

LOKAN MASAK KUAH KUNING

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg remis/dalus/lokan yang telah dibersihkan kulit
  • 2 batang serai} dititik
  • 3 ulas bawang merah} tumbuk
  • 2 ulas bawang putih}tumbul
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih}tumbuk
  • 3 inci halia} Hiris
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • sedikit bancuhan air asam jawa
  • Air secukupnya
  • Gula dan garam
  • Tomato
  • Cili api/padi secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  • Tumis bawang merah,bawang putih halia dan serai hingga kekuningan.Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.
  • Masukkkan remis/lokan/dalus dan gaul rata.Kemudian masukkan air dan bancuhan asam jawa.Tutup seketika.
  • Perasakan dengan garam dan gula serta masukkan lada putih.Biarkan sehingga kuah agak pekat dan masak.Tutup api.

No comments:

Post a Comment