Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg remis/dalus/lokan yang telah dibersihkan kulit
- 2 batang serai} dititik
- 3 ulas bawang merah} tumbuk
- 2 ulas bawang putih}tumbul
- 1 sudu kecil serbuk lada putih}tumbuk
- 3 inci halia} Hiris
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- sedikit bancuhan air asam jawa
- Air secukupnya
- Gula dan garam
- Tomato
- Cili api/padi secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
- Tumis bawang merah,bawang putih halia dan serai hingga kekuningan.Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.
- Masukkkan remis/lokan/dalus dan gaul rata.Kemudian masukkan air dan bancuhan asam jawa.Tutup seketika.
- Perasakan dengan garam dan gula serta masukkan lada putih.Biarkan sehingga kuah agak pekat dan masak.Tutup api.
No comments:
Post a Comment