Saturday, 7 November 2020

RESEPI UDANG LIPAN BUTTER NESTUM

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN-BAHAN:

  • 400 gram udang lipan
  • garam
  • serbuk lada hitam
  • serbuk lada sulah
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar mentega
  • 3 ulas bawang putih
  • 3-4 tangkai cili padi
  • daun kari
  • 1/2 cawan nestum

 

CARA PENYEDIAAN

  • Gaulkan udang lipan bersama garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam serta lada sulah.
  • Masukkan tepung jagung dan gaul sehingga rata. Perapkan seketika.
  • Goreng udang di dalam minyak yang banyak sehingga masak.
  • Panaskan mentega di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, cili padi dan juga daun kari sehingga naik bau.
  • Masukkan pula nestum dan goreng sehingga garing dan nestum menjadi rangup.
  • Kemudian masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Siap!

No comments:

Post a Comment