Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
BAHAN-BAHAN:
- 700 gram isi lokan - potong jika terlalu besar
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu teh pati asam jawa
- 400ml air
- garam / gula / perasa
- minyak
BAHAN KISAR:
- 15 biji cili kering
- 5 biji bawang putih
- 10 biji bawang merah
- 1.5cm belacan
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dengan api perlahan sehingga naik minyak.
- Masukkan lokan dan gaul sebati.
- Masukkan pati asam jawa dan air.
- Tutup masakan dan terus gunakan api perlahan. Masak sehingga lokan menjadi lembut atau sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan garam dan gula / perasa.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment