Saturday, 7 November 2020

RESEPI LOKAN MASAK SAMBAL

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.

BAHAN-BAHAN:

  • 700 gram isi lokan - potong jika terlalu besar
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu teh pati asam jawa
  • 400ml air
  • garam / gula / perasa
  • minyak

 

BAHAN KISAR:

  • 15 biji cili kering
  • 5 biji bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 1.5cm belacan

 

CARA PENYEDIAAN

  • Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dengan api perlahan sehingga naik minyak.
  • Masukkan lokan dan gaul sebati.
  • Masukkan pati asam jawa dan air.
  • Tutup masakan dan terus gunakan api perlahan. Masak sehingga lokan menjadi lembut atau sehingga kuah menjadi pekat.
  • Masukkan garam dan gula / perasa.
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment