Kerabu bermaksud makanan yg dibuat drpd hirisan mentimun atau sayur-sayuran yg dicelur serta dibubuhi kelapa parut, garam, lada dan lain lain
BAHAN BAHAN
- 600 gm daging
- 2 biji kelapa
- 2 sudu rempah biji
- 1 sudu beras
- 4 batang serai
- 10-15 tangkai cili padi
- 20 ulas bawang merah
- 2 biji limau purut
- 1 cm halia
- 1 helai daun kunyit
- 1 biji timun
- 2 kuntum bunga kantan
- Garam
PROSES PENYEDIAAN
- Daging dipotong 4 & rebus bersama santan, serbuk kunyit, serai yang dititik, daun limau purut & daun kunyit.
- Apabila empuk siat-siatkan daging halus-halus. Sebelah kelapa dibuat kerisik. Rempah digoreng & digiling halus. Beras digoreng & digiling halus juga.
- Campurkan semua bahan ini & masukkan air asam limau serta garam. Hias dengan bunga kantan yang dipotong halus & juga timun.
No comments:
Post a Comment