Saturday, 7 November 2020

KERABU DAGING

Kerabu bermaksud makanan yg dibuat drpd hirisan mentimun atau sayur-sayuran yg dicelur serta dibubuhi kelapa parut, garam, lada dan lain lain

BAHAN BAHAN
  • 600 gm daging
  • 2 biji kelapa
  • 2 sudu rempah biji
  • 1 sudu beras
  • 4 batang serai
  • 10-15 tangkai cili padi
  • 20 ulas bawang merah
  • 2 biji limau purut
  • 1 cm halia
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 biji timun
  • 2 kuntum bunga kantan
  • Garam

PROSES PENYEDIAAN
  • Daging dipotong 4 & rebus bersama santan, serbuk kunyit, serai yang dititik, daun limau purut & daun kunyit.
  • Apabila empuk siat-siatkan daging halus-halus. Sebelah kelapa dibuat kerisik. Rempah digoreng & digiling halus. Beras digoreng & digiling halus juga. 
  • Campurkan semua bahan ini & masukkan air asam limau serta garam. Hias dengan bunga kantan yang dipotong halus & juga timun.

No comments:

Post a Comment