Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
- 300 kg isi lokan
- Cili kering kisar
- Sebiji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Serai
- Halia
- Sos Tiram
- Sos Tomato
- Sos cili
- Garam
- Gula
CARA-CARA MENYEDIAKAN BAHAN
- isi lokan segar dibasuh bersih
- Asingkan 1 setengah senduk cili kisar (kalau nak letak lebih boleh jugak)
- Bawang besar , bawang putih dan halia ditumbuk hancur atau diblenSebatang serai ditumbuk sedikit hujungnya
- Asingkan setiap sos 2/3 sudu
CARA-CARA MEMASAK
- Panaskan minyak terlebih dahulu, kemudian tumiskan bahan-bahan yang ditumbukatau diblen serta serai tadi hingga naik bau
- Masukkan cili kisar , kacau sehingga hampir masak
- Masukkan ketiga-tiga jenis sos tadi serta lokan telah di basuh bersih . Jangan lupa untuk letak garam dan gula secukup rasa .
- Gaulakan. Kemudian boleh padamkan api dan hidang
No comments:
Post a Comment