Saturday, 7 November 2020

LOKAN MASAK TIGA RASA

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak. 

BAHAN-BAHAN:

  • 300 kg isi lokan
  • Cili kering kisar
  • Sebiji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • Serai
  • Halia
  • Sos Tiram
  • Sos Tomato
  • Sos cili
  • Garam
  • Gula

 

CARA-CARA MENYEDIAKAN BAHAN

  • isi lokan segar dibasuh bersih
  • Asingkan 1 setengah senduk cili kisar (kalau nak letak lebih boleh jugak)
  • Bawang besar , bawang putih dan halia ditumbuk hancur atau diblenSebatang serai ditumbuk sedikit hujungnya
  • Asingkan setiap sos 2/3 sudu

 

CARA-CARA MEMASAK

  • Panaskan minyak terlebih dahulu, kemudian tumiskan bahan-bahan yang ditumbukatau diblen serta serai tadi hingga naik bau
  • Masukkan cili kisar , kacau sehingga hampir masak
  • Masukkan ketiga-tiga jenis sos tadi serta lokan telah di basuh bersih . Jangan lupa untuk letak garam dan gula secukup rasa .
  • Gaulakan. Kemudian boleh padamkan api dan hidang

No comments:

Post a Comment