Ikan Pari atau nama saintifiknya Gymura spp./Dasyatis spp. adalah sejenis keluarga ikan yang terdapat di seluruh dunia.Ikan Pari adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, yang merupakan pemangsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa, ikan pari jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah ancaman sama sekali. Berhampiran pangkal ekor ikan pari terdapat taji sekitar 8-inch yang diselitupi dengan bahan yang sama yang membentuk sisik yu, yang dikenali sebagai dermis dentikle (dermal denticles). Hujung ini, yang menjadi keras dan tegang apabila ikan pari merasa terancam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bisa yang mengancam pemangsa.
BAHAN-BAHAN:
- 1 potong panjang ikan pari-potong kecil
- 3 sudu besar kari ikan & amp;1 sudu besar lada kisar-bancuh dgn sedikit air
- 1/2 biji santan
- Sedikit air asam jawa
- 1 biji tomato-belah 4
- 1/2 batang carrot-potong bulat
- 1 biji bawang putih*
- 1 biji bawang kecil*
- halia 1 inci*
- bunga lawang*
- bunga cengkih*
- kulit kayu manis*
- buah pelaga*
- Minyak utk menumis
- 5 helai daun kari & 1 batang serai yg dititik
- Garam dan air secukupnya
CARA MENYEDIAKAN
- Panaskan periuk dgn sedikit minyak utk menumis.Tumis bahan2 ** sehingga naik bau.
- Masukkan bahan *..tumis seketika.Masukkan sedikit air asam jawa.
- Masukkan santan dan sedikit air.
- Masukkan kentang dan carrot.Masukkan juga serai dan daun kari.
- Masukkan ikan dan garam secukup rasa.Tunggu sehingga ikan masak.Boleh lah ditutup api.
No comments:
Post a Comment