Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli
dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama
menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang.
Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa
sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang
lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks.
Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna
kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa
penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,
ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat
mereka berlindung dalam sarang dan lubang.
BAHAN-BAHAN:
- udang lipan sederhana besar 8 ekor
- bawang putih 3 ulas
- kicap lemak manis 3 sudu besar
- sos tiram 3 sudu besar
- mentega dan sedikit minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
- Gorengkan udang lipan dengan sedikit minyak masak, angkat.
- kemudian gaulkan udang tadi dengan kicap dan sos tiram
- potong dadu bawang putih, ketepikan.
- panaskan mentega dalam kuali leper dan gorengkan bawang putih.
- bila bawang dah naik bau susunkan udang di atas kuali tadi.
- angkat bila dah masak.
No comments:
Post a Comment