Saturday, 7 November 2020

RESEPI UDANG LIPAN MASAK BAWANG PUTIH

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN-BAHAN:

  • udang lipan sederhana besar 8 ekor
  • bawang putih 3 ulas
  • kicap lemak manis 3 sudu besar
  • sos tiram 3 sudu besar
  • mentega dan sedikit minyak masak

 

CARA MENYEDIAKAN

  • Gorengkan udang lipan dengan sedikit minyak masak, angkat.
  • kemudian gaulkan udang tadi dengan kicap dan sos tiram
  • potong dadu bawang putih, ketepikan.
  • panaskan mentega dalam kuali leper dan gorengkan bawang putih.
  • bila bawang dah naik bau susunkan udang di atas kuali tadi.
  • angkat bila dah masak.

No comments:

Post a Comment