Saturday, 7 November 2020

RESEPI UDANG LIPAN MASAK CILI KERING

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN-BAHAN:

  • 10 – 15  ekor udang mantis
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1-2 sudu besar cili kering kisar
  • Sos tomato

 

BAHAN LAIN:

  • Bawang besar
  • Buah tomato
  • Daun sup

 

CARA CARA:

  • Cili kering digoreng hingga garing dan dikisar dengan pengisar kering.
  • Lumur udang dengan garam dan serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan udang dan goreng hingga hampir masak.
  • Masukkan cili kering flakes dan sos tomato ke dalam udang tadi. Akhir sekali, masukkan bawang besar, buah tomato dan daun sup.

No comments:

Post a Comment