Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- Sotong setengah kilo
- Ubi kentang 2 biji ( Goreng dulu ketepi kan)
- Cili merah 3biji
- Cili Padi 6 biji
- Bawang kecil 3 ulas
- Sedikit belacan
- Bawang putih 2 ulas (Semua tumbuk dulu ya)
- Serai sebatang ketuk ketuk
- Air asam jawa satu cawan
- Sedikit kicap manis
- Pati ayam knoss Seketul
- Sedikit garam dgn gula
- Cili padi 6 biji
- Cili merah sebiji
- sedikit daun bawang
CARA PENYEDIAAN
- Tumis bahan bahan yang di tumbuk sampai pecah minyak
- Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik
- Masukkan sedikit kicap manis , pati ayam, garam dengan gula, Masak bagi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah
- kemudian masukkan ubi yang di goreng dengan hiasan
- siap blh di hidangkan
No comments:
Post a Comment