Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 1kg sotong
- 2 batang serai
- Akar daun ketumbar
- 1/2 biji tomato didadu
- 3sb sos ikan
- 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
- 1sk garam
- 1sk gula
BAHAN AIR ASAM
- 4 ulas bawang putih
- 5-10 biji cili api (kepedasan masing2)
- Limau nipis
- 3sb gula siam (Thai Palm Sugar)
- Garam jika perlu
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan pengukus
- Bila air menggelegak, masukkan sotong dan bahan kukus
- Biarkan dalam 8-10 minit, jangan terlalu lama utk kekalkan rasa juicy. Angkat dan toskan
- utk air asam, tumbuk bawang putih dan cili api
- tambahkan gula Thai dan garam jika perlu
- perah asam limau
- gaul rata sotong dan air asam
- siap ..!!
No comments:
Post a Comment