- Ikan masin ( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
- Lada putih ( ikut suka tahap kepedasan)
- Bawang putih
- Bawang merah
- Bawang besar
- Air asam Jawa
- Garam, Ajinomoto , gula
CARA PENYEDIAAN
- Goreng ikan masin ( kegaringan ikan tu ikut suka.. )
- Tumis Bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik wangi.
- Masukkan lada putih yang telah dihiris tadi
- Seterusnya, masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi
- Masukkan bawang besar. Tumis dan gaulkan bersama. Tumis sampai warna coklat kecoklatan semua bahan-bahan tadi.. time ni boleh sudah tambah perasa seperti garam ajinomoto dan gula. Saya lebihkan gula untuk seimbangkan rasa masin dari ikan masin.
- Masukkan sedikit air asam jawa ( option lain boleh lah Masukkan tomato ( ikut suka lah)
- Saya guna asam jawa supaya rasa lada putih ikan masin ini semakin sedap..
- Siap! Boleh sudah makan dengan nasi panas2..
- Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment