Sunday, 11 October 2020

RESEPI SOTONG SUMBAT BAKAR THAI

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

BAHAN BAHAN

  • Sotong saiz besar
  • Isi udang segengam
  • Telur 1 biji

BAHAN BAHAN SOS

  • 5 ulas Cili kecil
  • 4 sudu gula
  •  Secubit garam
  • 3 sudu cuka makan
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas Bawang merah
  • 2 sudu kecil tepung jagung
  • Sedikit air
  • Hirisan daun ketumbar

BAHAN BAHAN KISAR (INTI)

  • 1 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 hirisan Halia.

PROSES PENYEDIAAN

  • Hancurkan isi udang gaul dengan telur dan bahan Kisar.
  • Sumbat inti tadi dalam sotong, ambil lidi atau apa sahaja yang boleh cucuk untuk tutup sotong dan kepala bersatu.
  • Bakar sotong sumbat tadi, saya guna pemanggang ajaib sahaja kemudian bila sudah masak potong sedikit tapi buat jangan bagi terpisah.
  • Blender atau tumbuk dan tumis semua bahan, boleh tambah bilangan cili ikut tahap kepedasan yang anda nak, masak sehingga mendidih kuahnya dan taburkan hirisan daun ketumbar.
  • Curah sos cili di atas sotong, perahkan limau nipis dan Siap untuk dimakan.
  • Bahan-bahan mengikut kuantiti sotong dan saiz, selamat menjamu selera.


No comments:

Post a Comment