Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
- 1 kilo sotong segar
- 2 cawan santan pekat - boleh tambah
- 1 keping asam keping
- 2 batang serai di titik
- garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT
- 3 biji cili merah
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 inci halia *
- Kalau kuah kurang tambah santan dan jika suka pedas tambah lagi cili .Tambah atau kurang bahan-bahan ikut selera sendiri ya
CARA MEMASAK
- Bersihkan sotong serta ketepikan semua dulu
- Tumbuk semua bahan sampai lumat
- Panaskan minyak secukupnya dalam periuk kemudian tumis semua bahan tumbuk sampai wangi
- Masukkan santan , serai dan asam keping
- Biarkan kuah mendidih dan masukkan semua sotong , sekali-sekala kacau supaya kuah santan tak pecah minyak
- Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sampai sotong masak dan boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment