Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
RESEPI SUP SAYUR PETOLA BEBOLA IKAN
BAHAN-BAHAN
1 batang petola, dibuang kulit kerasnya dan dipotong ikut suka
1 packet fish balls
2 biji bawang merah - dimayang
1 biji bawang putih - dimayang
ikan bilis
sedikit serbuk lada putih
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang.
Masukkan ikan bilis. Masukkan serbuk lada putih dan tumis hingga naik bau. Masukkan fishball. tumis sehingga fishballs kembang dari saiz asal.
Masukkan petola dan kacau seketika sehingga petola agak layu.
Tuang air secukupnya. Perasa dgn sedikit garam dan gula.
Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment