Monday, 2 April 2018

HIDUP BERDIKARI: RESEPI NASI AYAM HAINAN

HIDUP BERDIKARI: RESEPI NASI AYAM HAINAN:

Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan, Korea dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.


RESEPI NASI AYAM HAINAN

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
kosher salt
4 inci halia muda
2 batang daun bawang saiz 1 inci

BAHAN BUAT NASI AYAM HAINAN
2 cawan beras – di basuh dan di rendam 10 minit
1 sudu kecil sesame oil
2 sudu besar chicken fat
3 ulas bawang putih – di cincang
1 inci halia muda – di cincang
2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu kecil sesame oil
1 sudu kecil kosher salt

BAHAN SOS AYAM
3 sudu besar air rebusan ayam
5 sudu besar light soya sauce
1 sudu besar minyak garlic
1 sudu kecil sesame oil
1 1/2 sudu besar gula

BAHAN SOS CILI
1 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar air rebusan ayam
2 sudu besar sos cili sriracha
4 cili merah
sedikit cili padi
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil gula
1 inci halia
 sedikit garam

CARA MASAK NASI AYAM HAINAN
Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam.
Masukkan bawang putih dan halia sehingga naik bau.
Masukkan beras dan goreng selama 2 minit.
Masukkan minyak sesame dan garam.
Masukkan air rebusan ayam dan beras dalam periuk elektrik.

CARA MASAK AYAM HAINAN
Lumur ayam dengan garam bahagian luar dan dalamnya.Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam.

Letakkan ayam dalam periuk besar. Rendam dengan air setinggi 1 inci.

Masak hingga air menggelegak.

Lepas tu, perlahankan api selama 30 minit. Cucuk paha ayam dengan chopstik untuk melihat ayam sudah masak.Tutup api dan keluarkan ayam.

Rendam ayam dengan air ais agar menjadikan ayam rangup dan lembut.Buang halia dan daun bawang.

Lumurkan ayam dengan minyak sesame luar dan dalam.

Potong beberapa bahagian ayam dan tuang sos ke atasnya sebelum dihidangkan.

Untuk membuat sos cili, kisar semua bahan sos sehingga halus

No comments:

Post a Comment