Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan peda
GULAI BATANG PISANG DENGAN TULANG
BAHAN-BAHAN
500 g umbut batang pisang (isi yang paling dalam.
1 kg tulang lembu yang ada daging (potong kecil)
serbuk kari daging
santan
1 tangkai daun kari
2-3 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar cili boh
Sedikit air asam jawa
Minyak Makan
Air
Garam, gula
BAHAN DIKISAR
4 ulas bawang merah
5 - 6 ulas bawang putih
1 inci halia
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan Minyak.
Tumiskan bahan kisar dengan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang hingga wangi.
Bancuh rempah kari dengan air dan cili boh.
Masukkan kedalam bahan yang telah ditumis tadi dan masakkan hingga rempah pecah minyak.
Masukkan santan dan kecilkan api. Masukkan pula tulang dan batang pisang. Biarkan mendidih dan batang pisang empuk.
Tambahkan air asam, garam, gula secukupnya.Masak sebentar. Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment