Monday, 2 April 2018

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KARI AYAM UMBUT PISANG

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KARI AYAM UMBUT PISANG:

Batang Pisang merupakan komponen utama dalam pokok pisang yang mempunyai beberapa lapisan kulit dan tumbuh menegak tanpa cabang. Batang pisang mengandungi air yang banyak dan ada ruang udara didalamnya. Di bahagian tengah batang pisang adalah bahagian tisu lembut berwarna putih yang dipanggil sebagai umbut pisang atau empulur pisang.


Umbut Pisang boleh diperolehi dengan memotong batang pisang (pilih jenis pisang yang sesuai seperti Pisang Nipah, Pisang Berangan, Pisang Awak) dan sebaginya untuk dijadilan umbut pisang. Bagi kegunaan sendiri batang pisang dtpotong sepanjang 1.0 - 1.5 meter dan dibuang bahagian kulit luar berwarna coklat kehitaman selapis demi selapis sehingga sampai kebahagian umbut pisang dibahagian tengah yang berwarna putih cerah. 

Belum banyak maklumat mengenai kandungan permakanan atau nutrisi yang terkandung dalam umbut batang pisang. Ia sesuai untuk dijadikan ulam.

KARI AYAM UMBUT PISANG

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
1 batang Umbut Pisang dibersihkan
1 paket serbuk kari
santan pekat
garam
serbuk perasa
sedikit air
Minyak masak

BAHAN DIKISAR
1 inci halia
4 ulas bawang putih
4-5 ulas bawang merah
7-10 btg cili kering

PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan bahan  yang telah dikisar dalam periukMasukkan kari dan tumis hingga keluar bau

masukkan ayam dan umbut pisangmasukkan santan dan bubuh garam dan serbuk perasa secukup rasa.

Masukan air sekiranya santan pekat. Masak ikut kesesuaian masa.kalau umvbut dah lembut matikan api dan makanan siap

No comments:

Post a Comment