Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat
BAHAN BAHAN- 1/2 cawan isi Lokan segar (atau yang telah direbus)
- isi nenas potong kecil
- 1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
- 6 biji cili padi hijau
- 6 biji cili padi merah
- 2 biji limau kasturi, perah jusnya
- 1 pokok kecil daun ketumbar, hiris
- 3 helai daun limau purut
- 1 batang serai, diketuk
- 2 camca besar cili kisar
- 3 camca besar sos cili Thai
- 2 camca besar sos Plum
- 1/4 cawan air
- 1 camca teh gulaSos ikan secukup rasaSedikit daun ketumbar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan 3 camca besar minyak dala kuali, tumis bawang putih dan serai titik hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing.Guna api kecil dan kacau selalu.
- Tambah sos cili thai, sos plum dan air, kacau rata.Tambah daun limau purut dan kerang, kacau rata.
- Masukkan bawang besar, cili padi, nenqs ,gula dan perasakan dengan sos ikan secukupnya. Kacau dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan daun ketumbar yang dihiris tadi.
- Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hias dengan daun ketumbar sebelum dihidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Sedap dimakan panas.
No comments:
Post a Comment