Sunday, 15 September 2019

LOKAN ASAM MANIS

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat
BAHAN BAHAN
  • 1/2 cawan isi Lokan segar (atau yang telah direbus)
  • isi nenas potong kecil
  • 1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
  • 6 biji cili padi hijau
  • 6 biji cili padi merah
  • 2 biji limau kasturi, perah jusnya
  • 1 pokok kecil daun ketumbar, hiris
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 batang serai, diketuk
  • 2 camca besar cili kisar
  • 3 camca besar sos cili Thai
  • 2 camca besar sos Plum
  • 1/4 cawan air
  • 1 camca teh gulaSos ikan secukup rasaSedikit daun ketumbar untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan 3 camca besar minyak dala kuali, tumis bawang putih dan serai titik hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing.Guna api kecil dan kacau selalu.
  • Tambah sos cili thai, sos plum dan air, kacau rata.Tambah daun limau purut dan kerang, kacau rata.
  • Masukkan bawang besar, cili padi, nenqs ,gula dan perasakan dengan sos ikan secukupnya. Kacau dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan daun ketumbar yang dihiris tadi.
  • Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hias dengan daun ketumbar sebelum dihidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Sedap dimakan panas.

No comments:

Post a Comment