BAHAN BAHAN
1 Ekor belangkas ada telur - di bersihkan dan belah ikut suka
1 cawan air asam jawa +air secukupnya
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar
1 batang serai - diketuk
1 inci halia - ketuk
daun kesum secukupnya
garam, gula@perisa secukup rasa
minyak untuk menumis
BAHAN DIKISAR
15 tangkai lada kering- rebus dan toskan
3 biji bawang merah
2 bawang putih
1 inci kunyit hidup
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, halia, lada hitam dan juga serai titik. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya, Didihkan.
Masukkan belangkas, daun kesum dan teruskan masak. Sesekali balik2kan ketam agar masak rata. Akhir sekali masukkan garam dan gula@perisa secukup rasa . *Jika suka boleh masukkan tomato/bendi.
Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment